Chip Tuning Yöntemleri Nelerdir?

, , No Comments
Son yılların en popüler geliştirmesi olan 'Chip Tuning' hakkında insanların aklında çok farklı şeyler canlanıyor. Öncelikle chip tuning uygulaması 3'e ayrılıyor: beyin sökülmeden araç yazılımı yapılması, beyin sökülerek araç yazılımı yapılması, box ile araç yazılımının yanıltılması.

Bunlardan en güzeli ve en güvenilir olanı otomobilinin beyninin sökülmeden yapılanıdır. Bu uygulama kaput dahi açılmadan, obd soketinden bir kablo yardımı ile yapılıyor. Güvenli olmasının sebebi ise çok hassas ve pahalı bir parça olan araç beyninin ellenmemesi. Bu sayede ne lehim yapılırken bir hasar görebiliyor ne de otomobilden sökülürken bir sorun yaşanabiliyor.


Beynin otomobilden sökülmesi çok zor olmasa da içinin açılması için yapılan işlemler aslında tehlikeli işlemler. Beynin içinin açılabilmesi için öncelikle kapaklarının açılması gerekiyor, kapaklar doğru bir şekilde açıldıktan sonra gerekli olan noktalara lehimler yapılıp yazılım atılıyor. Yanlış yapılan bir lehim işlemi veya beynin kapakları açılırken yaşanacak bir aksilik çok büyük sorunlar çıkmasına yol açabilir.


Box işlemi ise aralarından hiç bir zaman tercih etmeyeceğim bir yöntem. Sebebi çok basit; çalışma prensibi otomobilin beynine giden değerleri yanıltmak. Bu da beynin okuması gereken bir çok önemli parametreyi yanlış okuması anlamına geliyor. Kısa süreli kullanımlarda gözle görülür hasarlar bırakmasa da uzun kullanımlarda motor kırmaya kadar yolu var.


Kişiler de genellikle chip tuning firmalarına 'beyin sökülerek mi yapılıyor?' sorusunu soruyorlar, bu soruyu sormakta da oldukça haklılar. Beynin sökülmesi işlemi tehlikeli olduğu gibi, içinin açılması daha da tehlikeli bir durum.

Chip tuning ile ilgili aklımda yazmak istediğim bir çok konu var, takipte kalın!

0 yorum:

Yorum Gönder