Chip Tuning Nedir?

, , No Comments
Chip tuning yöntemleri ile ilgili olan yazımızdan sonra sıra geldi Chip Tuning Nedir sorusunun cevabına. Ülkemizde chip tuning işlemi genellikle 'motoru güçlendirme' adı altında yapılmaktadır. Ama maalesef olay aslında bu kadar da basit değil. Chip tuning işlemine daha teknik bakmakta fayda var.

Öncelikle chip tuning otomobilin beynine yapılan bir yazılım değiştirme işlemidir, bu bazen beyin sökülerek bazen de obd soketinden yapılır. Bu iki işleminde ana teması aynıdır: Yazılım değişikliği.

Bu yazılım değişikliği ile otomobilin beynindeki bir çok değeri değiştirilir. Örnek vermek gerekirse 4.000 rpm devirde 1.1 bar turbo basıncı ile yürüyecek olan otomobil aynı devirde 1.4 bar basınç bastırılarak daha fazla beygir ve tork elde etmesi sağlanabilir. Bu basınca karşılık motora giden benzin miktarı ile de illaki oynanacaktır.


Genellikle gelen sorular; 'otomobil üreticileri salak mı onlar neden otomobili böyle üretmiyorlar' oluyor. Hayır tabii ki salak değiller, otomobil üreticilerinin en büyük amacı motorun uzun ömürlü olması ve hemen hemen her koşulda düzgün bir şekilde çalışabilmesi. Satın aldığınız otomobil sadece sizin ülkenize değil sizden başka bir çok ülkeye de satılıyor. Benzin kalitesi, ortam şartları, hava sıcaklıkları, yollardaki toz ve pislik durumu gibi kriterler nedeniyle motorlar kapasitelerinin çok daha altında üretilebiliyorlar.


Sadece bununla da kalmıyor, bunu bazen de pazarlama stratejisi olarak kullanıyorlar. Örnek vermek gerekirse F10 kasa 1 serisinin 1.6 litrelik motoru hem 135 hem de 170 beygir olarak satılmakta. Mekanik aksam hemen hemen aynı olmasına rağmen araç yazılımı farkı ile güçlü olanı çok daha pahalıya satmaya çalışan Bmw'nin ta kendisi. Bu şu demek aslında; düzgün ar-ge yapıldığı müddetçe chip tuning tehlikeli bir uygulama değil.

Bu geliştirmeyi yaptırmadan önce en doğru adresi bulmak çok önemli. Bunun için de internette bol bol araştırma yapmayı, firmanın o otomobil üzerinde daha önce çalışıp çalışmadığını öğrenmek gerek. Merdiven altı çalışan firmalardan uzak durmak, 3 kuruş az ödemek için güvenilir olmayan yerlerde uygulama yaptırmaktan kaçının.


0 yorum:

Yorum Gönder